Oedeemtherapie

Oedeemtherapie door manuele lymfdrainage methode Vodder:
De manuele lymfdrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfstelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter c.q. sneller via de lymfbanen af te voeren.
In 1932 ontwikkelde Dr Emil Vodder, een Deens bioloog, samen met zijn echtgenote, een voor die tijd revolutionaire therapie.

De Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder.

Het bijzondere van de therapie van Dr. Vodder is, dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfstelsel, maar vooràl op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht.
De Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar.
Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnaties op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen, en het hormonale stelsel te optimaliseren.
De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfsysteem, en indirect door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam.

Hoe gaat het in z’n werk ?

Bij de Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfbanen; de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfstelsel. Heel belangrijk daarbij is het ritme van deze ‘handgreep’.
Dat ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfbanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het ‘overtollige’ lichaamsvocht goed worden afgevoerd.

De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, heeft plaats bij een aangename temperatuur en in een uiterst ontspannen sfeer.om dit laatste te bereiken, wordt vaak verzocht tijdens de behandeling niet te praten. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en zal vrijwel pijnloos zijn. De behandeling begint, indien nodig, met een uitgebreid gesprek, waarin o.a. duidelijk zal worden hoe het lichaam (de mens) functioneert. De massage begint bij de lymfklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en het gelaat. Heeft de patiënt buiten deze gebieden klachten, dan zal daar een specifieke behandeling opvolgen.

deze tekst is overgenomen uit de folder van onze beroepsvereniging MLDV

Behandelbare klachten

De manuele Lymfdrainage volgens de methode VODDER is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen. Zo behandelen wij onder andere mensen met:

zwelling (oedeem); b.v. lymfoedeem, zwellingen na een ongeval of na een operatie

verstuikingen
 bloeduitstortingen
 spierpijnen en spierletsels
 dystrofieën

reuma (ontstekingen)
 slijtage

klachten aan het zenuwstelsel; b.v. M.S., gezichtsverlamming, migraine
 klachten als gevolg van stress; b.v. slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie,  diarree, hoofdpijn, vruchtbaarheidsproblemen
 keel-, neus-, en ooraandoeningen
 huidproblemen; b.v. chronisch eczeem, acné, littekens
 longaandoeningen; b.v.chronische bronchitis, longemfyseem, astma
 bloedcirculatiestoornissen; b.v. glaucoom, etalageziekte (-benen), open wonden
 orgaanklachten; b.v. de lever, de nieren de darmen (ziekte van Crohn)
 allergiën

Scroll to top